Mette Bøtter har boet fire steder, siden hun startede på HF. Alle værelserne har været hundedyre og på ganske få kvardratmeter.
Jeg ville ønske, at man kunne trylle boligerne frem nu
-Jeg har virkelig været ude i den jungle der, med privat boligudlejning. Jeg har givet 3.500 kroner om måneden for små , bitte værelser, hvor der lige var plads til et bord og en seng. Nu giver jeg 4.000 kroner om måneden for et lille værelse. Og det ligger i Brønshøj. Det er ikke engang specielt centralt, siger Mette Bøtter til TV 2 Lorry.
Hun og tre andre unge studerende, på HF Efterslægten i Københavns Nordvest-kvarter, mødtes i dag med overborgmester Frank Jensen. De skal fortælle om de nødløsninger, de har været igennem, for at få tag over hovedet.
De er glade for, at det går over al forventning med at bygge de 6.000 boliger, som er kommunens mål.
- Det er da godt, at det går hurtigt, men jeg ville ønske, at man kunne trylle boligerne frem nu. For det er lige nu, folk står midt i kaos og ikke har en bolig, siger Mette Bøtter.
For overborgmester Frank Jensen er det en succes, at der på bare to år er bygget hele 2.000 nye ungdomsboliger. For holder tempoet, står i alt 6.000 ungdomsboliger færdige i 2020. Syv år før forventet.
- Ud af de boliger, der blev bygget sidste år er 1.000 af dem ungdomsboliger. Så vi er oppe i gear, branchen er oppe i gear. Den almene boligbranche er oppe i gear. Og vi sørger for, at der bliver bygget boliger, som de unge også kan betale, siger overborgmester Frank Jensen, da TV 2 Lorry møder ham på HF Efterslægten.
Ungdomsboliger i København
- Der manglede 9.500 studieboliger i byen i 2016.
- Ved de seneste fem års budgetter har Københavns Kommune afsat 380 mio. kroner til cirka 3.300 almene ungdomsboliger.
Kilder: Dansk Byggeri og Københavns Kommune (Center for Byudvikling).
Unge skriger på boliger
Spørgsmålet er bare, om det er nok. For presset er stort på byen. København rundede 600.000 borgere i september sidste år og samtidig viste en analyse fra Dansk Byggeri, at der manglede 9.500 studieboliger i byen.
- Hvis man kigger tilbage, så slog finanskrisen meget hårdt igennem og det satte byggeriet i stå. Især i København. Men på et år har vi bygget 4.000 boliger i hele byen, her af er de 1.000 ungdomsboliger. Så man kan godt sige, at vi er inde i et byggeboom nu, siger overborgmester Frank Jensen.
Kommunen har lagt sig i selen for at gøre det lettere at bygge ungdoms- og studieboliger.
Især kravene om p-pladser og friarealer har det været vigtigt at fjerne, og allerede i 2014 lempede kommunen disse krav i Kommuneplanen.
Og de seneste fem år har kommunen afsat 380 millioner kroner i grundkapital til 3.300 almene ungdomsboliger.
– Nu ser det ud til at vi når vores mål med de 6.000 ungdomsboliger syv år før forventet, siger overborgmesteren.
Der skal flere løsninger til
Kigger man i boliggrupper på Facebook er der mange værelser til 5.000 kroner og derover. Og det er ikke lejligheder, der ligger i centrum, de ligger i udkanten af København.
Ifølge Københavns kommunes tal koster en 35 m2 privat bolig da også i gennemsnit 4.500 – 5.000 kroner om måneden. Hvor almene ungdomsboliger på samme vilkår koster omkring 2.800 kroner pr. måned.
Og da byen bliver beriget med 27.000 flere unge fra 18-29 år frem til 22027, så skal der flere løsniger til. Lige nu er der en lempelse af planloven under behandling i Folketingt. Den skal gøre det muligt at lave midlertidige boliger i op til 10 år. Det vil give mulighed for eksempelvis midlertidige containerboliger til unge.
- Jeg vil gerne bo i en containerbolig, siger Mette Bøtter. Det er en fed ide. Jo flere alternativer, jo bedre. Jeg syntes at står der noget tomt, så skal det da bruges, siger hun.